Univerzalna Športska Škola
u Republici Hrvatskoj

Hrvatski školski športski savez (HŠŠS) tijekom 2007. godine pokrenuo je program na nacionalnoj razini pod nazivom Univerzalna športska škola. Univerzalna športska škola namijenjena je djeci od šeste do desete godine života, tj. učenicima od prvoga do četvrtoga razreda osnovne škole. Cilj programa univerzalne športske škole uključivanje je što većeg broja najmlađih učenika u športske aktivnosti, odnosno stvaranje navike svakodnevnoga tjelesnog vježbanja. Djeca pod stručnim nadzorom kineziologa, igrajući se na zanimljiv i za njihovu dob pedagoški i kineziološki primjeren način, uče osnovne oblike kretanja, kao i osnovne elemente brojnih športova. Program univerzalne športske škole provode se dva puta tjedno po 45 minuta tijekom cijele školske godine. Ipak, potrebno je istaknuti kako upravo univerzalna športska škola može predstavljati temelj za stvaranje budućih vrhunskih športaša, jer stjecanjem većeg broja motoričkih znanja u ranijim fazama športskog razvoja iz raznih športskih grana omogućuje uspješniju športsku specijalizaciju kasnije. Rad univerzalnih športskih škola sastavni je dio djelovanja školskoga športskog društva.
Važno je istaknuti kako je univerzalna športska škola za svu djecu potpuno besplatna.

Univerzalna Športska Škola
u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Program Univerzalne športske škole u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji provodi se već šestu godinu. Na zamolbu predsjednika Saveza školskih športskih društava Bjelovarsko-bilogorske županije, Hrvatski školski športski savez odobrio je jedanaest odjeljenja u školskoj godini 2012./2013. i to u Osnovnoj školi Mirka Pereša Kapela, Osnovnoj školi Velika Pisanica, Osnovnoj školi Garešnica, Osnovnoj školi Slavka Kolara Hercegovac, Osnovnoj školi Čazma, Osnovnoj školi Rovišće, Osnovnoj školi Veliko Trojstvo, a u I. osnovnoj školi Bjelovar i Osnovnoj školi Vladimira Nazora Daruvar radi se s po dva odjeljenja.
Do sada smo sudjelovali na pet puta na Danu univerzalne športske škole, a zadnji, 5. Dan univerzalne športske škole, održan je 24. svibnja 2012. godine na stadionu ŠRC „Mladost“ u Zagrebu. Iz Bjelovarsko-bilogorske županije nastupili su učenici Osnovne škole Velika Pisanica, polaznici univerzalne športske škole. Radilo se na 13 stanica koje su uključivale motoričke aktivnosti koje su djeca vježbala tijekom godine.